Dagenes skum – 68 illustrerede kapitler

9. marts 2018
Designer Helle Vibeke Jensen fortæller om tilblivelsen af 68 illustrerede kapitler til den franske forfatter Boris Vians bog Dagenes skum

Designer Helle Vibeke Jensen har lavet 68 illustrerede kapitler til bogen ”Dagenes Skum” af den franske forfatter Boris Vian. Inspireret af det billedrige sprog i fortællingen, begyndte ideen at summe første gang for 10 år siden og langsomt derefter tog et farvemanuskript form. Et manuskript, der trækker stemninger, fornemmelser og farver ud af bogens 68 kapitler:

”Han stak fødderne i havkatteskindssandaler og iførte sig en elegant hjemmedragt, bukser af dybt, vandgrønt jernbanefløjl og jakke af nøddefarvet kalmank. Han hængte badehåndklædet op på tørrestativet, anbragte bademåtten over kanten på badekarret og kom køkkensalt på den for at få den til at gylpe alt det vand op, den indeholdt. Måtten gav sig til at savle og lave små klaser af sæbebobler”, skriver Boris Vian i bogens første kapitel.

En masse spørgsmål falder ligefor, når man bladrer gennem Helle Vibekes værk, for kapitlerne udfordrer kategorien illustreret bog ved at være ultimative eksempler på ordløse visualiseringer – der ER simpelthen ingen ord.

Helle Vibeke siger selv om kapitlerne, at hun ville ”genopfinde langsomheden” i de 68 illustrerede kapitler. Her handler det ikke om hurtigt at bladre videre og læse sig frem til hvad der så sker. De illustrerede kapitler må indtages og nydes som de sanselige, håndlavede værker, de hver især er.

Alle 68 kapitler kan opleves i butikken på Kløvermarksvej 70 fra onsdag den 21. marts, hvor Helle Vibeke kommer kl. 16.30 og fortæller om kapitlernes tilblivelse, for som hun siger:

”Når man sætter 2 papirark sammen, så er det en bog – selvom jeg nu kalder dem kapitler – og så forventes en fortælling”. Vi har taget hende på ordet og sammen med fortællingen om kapitlerne, demonstrerer Helle Vibeke også nogle af de teknikker, hun har benyttet sig af, bl.a. katagami, der er en japansk stencilteknik.

Kapitlerne kan købes hos os på Kløvermarksvej: De koster 2-3.000 kr. stykket, er nummererede og signerede i en håndlavet edition på 10 stk. af hvert kapitel.

Der er kun 30 pladser til Helle Vibekes fortælling onsdag den 21. marts kl. 16.30 og deltagelse kræver tilmelding til Kari på kari@apetersen.dk
Det er gratis at være med.

Hvis du samtidig vil opleve den aktuelle udstilling ”Halstrøm, Odgaard, Depping, Jørgensen” koster en billet 60 kr. pr. person.