Yuko, Johna og væven

2. december 2018 Yuko, Johna og væven

Yuko Yokota og Johna Hansens bidrag – en meget lang væv – til udstillingen ‘Japan Retur’ er under det meste af udstillingsperioden med som stillestående objekt, undtagen i perioden 21. november til 2. december. I denne periode udfolder væven sig som et performativt værk, som man kan opleve i udstillingens åbningstid.

Yuko Yokota, født 1983 i Japan, er uddannet tekstilkunstner, med specialisering i vævning, fra Okinawa Prefectural University of Arts, Faculty of Arts and Crafts. Johna Hansen, født 1982 i Sverige, er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole og Tohoku University of Art and Design.

Objektet R/LOOM er en gigantisk væv, næsten otte meter lang, to meter bred og næsten tre meter høj. Navnet R/LOOM  er en leg med kunstnernes respektive felter arkitektur (ROOM) og vævning (LOOM). Projektet har til formål at undersøge en symbiose mellem disse to felter: Væven er blevet til et rum, og gennem en gentagen interaktion mellem Yuko og Johna og væven, en performance, skabes et nyt arkitektonisk element, tekstilet, og en ny rumlighed.

Til udstillingen ‘Japan Retur’ er R/LOOM tilpasset udstillingen og rummet på førstesalen på Kløvermarksvej 70. Selve trækonstruktionen er uforandret fra tidligere opsætninger af væven, men garnet og tekstilet som skabes, og den måde det udvikler sig på i rummet er særligt tiltænkt denne sammenhæng. Til forskel fra tidligere opsætninger, hvor Yuko og Johna arbejdede med temaet lys, fokuserer de her på skygge. De væver med genbrugsstof og jutegarn.

Yuko og Johna har lavet en publikation,  der hører med til R/LOOM, og som er tilgængelig i udstillingen fra den 21. november.