SOL SKÅLE

14. december 2020
I tæt samarbejde med Tommerup Keramiske Værksted har Kirsten Justesen bragt 5 solgule skåle til Kløvermarksvej 70.

Fyldt med lys og varme, minder om sommer, solstråler og solskin. Kunstner Kirsten Justesens SOL SKÅLE er påmindelser om det der var og det der nok skal komme igen, selvom vi lige nu er midt i en mørk dansk december.

Solskålene er udført som stentøjsfajance på Tommerup Keramiske Værksted og har fået deres form ved kvætsning. Det vil sige at leret med håndkraft er presset ned i en gipsform, hvorefter det har tørret og er blevet forglødet. Skålene er herefter glaseret med Kirstens helt særlige solgule farve ved en lavere brændingstemperatur end porcelæn. På den måde opnår skålene den rige og tætte glød.

I filmen her på siden, optaget på Tommerup, ser du i små glimt hvordan skålene er blevet til. Måske kender du Kirsten Justesen senest fra DRs programserie om “Kunstnerkolonien i Skagen”, men Kirsten har også et imponerende bagkatalog og har i mere end 50 år markeret en helt særlig position på kunstscenen.

Lige siden slutningen af 60’erne, hvor hun fra diverse avantgarde miljøer tog livtag med særligt de traditionelle kvindefremstillinger i kunsten, har Kirsten udviklet et helt særegent spor, hvor sokkel, krop og sprog er blevet behandlet i alverdens materialer og udtryk.

Alt fra ler, gips, marmor og isblokke er blevet anvendt i skulpturer, installationer, performances og kunstneriske statements. Hun anses for at være en pioner indenfor genren ‘body-art’ og har ofte brugt sin egen krop som materiale.

Med SOL SKÅLE er hun tilbage ved udgangspunktet – ved leret og formen – som var det, der i sin tid førte Kirsten på sporet af hendes kunstneriske arbejde. Og de gule skåle har krop – masser af krop – og udstråling og peger fremad mod lyset.

Solskålene er skabt i en edition på 10 styk, alle bygget op i samme gipsform, som efterfølgende er destrueret.