Maria og glas-rebet

27. januar 2019 Maria og glas-rebet

I Japan fik Maria Koshenkova mulighed for at producere nye kunstværker og lave research i samarbejde med fire japanske kunstnere: Professor og kunstner Masahiro Sasaki, videokunstneren Izuru Mizutanio, fotografen Yoshiaki Kita og den anerkendte bondagekunstner Nawashi Go Arizue.

Arbejdstitlen på projektet – der vises i udstillingen Japan Retur – “Restrain and Release” er essensen af Marias arbejde med dette projekt: Hverken som kunstner eller som menneske kan man nogensinde være i total kontrol. At være i total kontrol er dog heller ikke vigtigt for Maria. Men at anerkende denne grundlæggende livsbetingelse er til gengæld altafgørende.

Maria fortæller indledende om projektet:
“At blive introduceret til Shibari-kunsten var for mig helt essentiel i denne sammenhæng og gav mig en ny forståelse af min egen kunst og mine materialer, og hvad det at lave skulpturer handler om for mig. I Europa har vi ofte en meget snæver opfattelse af Shibari som en seksuel praksis. Men det var ikke det perspektiv, jeg lærte at kende i Japan. Her blev det en skulpturel praksis, hvor kroppen blev materialet, og hvor jeg var nødt til at genoverveje nogle grundlæggende spørgsmål – ikke kun i min kunst, men i livet som sådan. Hvornår har du kontrol, og hvornår skal du følge med strømmen? Er du nogensinde virkelig fri, eller er der mere eller mindre usynlige strenge, der holder dig på plads? Hvor er grænsen mellem magt og og afmagt? I min præsentation vil jeg gerne vise og fortælle mere om min proces og research og også dele mit møde med den mørke side af japansk kultur. Japan er for det meste opfattet og gengivet af europæere som et land med minimalistisk æstetik, puritanisme og ro. Men jeg opdagede også en meget ekspressiv og voldelig kultur, der viste sig at være underlig sjov og mørk på samme tid. Denne meget spændende og fascinerende oplevelse, der blev muliggjort ved mit tætte samarbejde med lokale kunstnere og et kig ind i den japanske s/m-kultur, vil jeg gerne dele.”

Vil du høre Maria Koshenkova fortælle mere, så foregår det søndag den 27. januar kl. 14.30 i udstillingen på Kløvermarksvej 70.
Tilmelding på email: kari@apetersen.dk 
Pris: 60 kr. i entre til udstillingen. Hvis du allerede har købt billet til udstillingen, så er det gratis at være med.